Da li mikrobilje može da Vam pomogne da smršate?

od strane avg 2, 20203 Komentari

I te kako da! A u nastavku saznajte i zašto…

Pravo je vreme da vas upoznamo sa tim kako vam mikrobilje može pomoći da izgubite kilograme i budete još zadovoljniji svojim izgledom. Ali ne brinite, nećemo vas uvoditi u stroge režime ishrane praćene napornim i iscrpljujućim treninzima, niti ćemo vam držati pridike zbog toga što ste imali malo više cheat days prošle nedelje ili ste preskočili koji trening. Samo ćemo vam ukazati na ono što vam gotovo nijedan nutricionista ni trener neće reći, a to je zašto je dobro da i mikrobilje postane deo vaše dijete ako želite brže rezultate, bez narušavanja zdravlja svog organizma.

Loša ishrana je najveći problem

Iako većina misli da je gojaznost najveći problem zbog kojeg se ljudi odlučuju na dijetu, to je zapravo samo mit. Problem današnjice je loša ishrana koja, doduše, može dovesti do viška kilograma, ali je ona već sama po sebi već nešto sa čim se treba izboriti. Kada bismo regulisali ishranu i unosili više zdravih namirnica, to bi bio najvažniji korak u rešavanju problema, odnosno skidanju kilograma.

Naučnici su utvrdili da se nedovoljan unos vitamina C, K i E, kao i gvožđa, kalijuma i magnezijuma, dovodi u vezu sa gojaznošću i pokazatelj je loše ishrane.

Mikrobilje je rešenje

Za svaku dijetu preporučuje se povrće jer sadrži dosta vlakana te nakon njihove konzumacije imamo osećaj sitosti, pa samim tim manje i jedemo. Osim toga, generalno gledano je dobro i u održavanju organizma zdravim. Slično se može reći i za mikrobilje.

Čak, ima i prednosti u odnosu na odraslo povrće iste vrste. Naime, mikrobiljke su manje od odraslih biljaka, i u njihovim listovima i stabljici nalazi se veća koncentracija vitamina i minerala koji su nam potrebni, te je njihov nutritivni sastav bolji u poređenju sa odraslim biljkama povrća. Drugim rečima, da bismo imali isti osećaj sitosti, a ujedno uneli istu količinu neophodnih nutritijenata, konzumiraćemo manju količinu mikrobilja, nego što bismo pojeli običnog povrća.

Osim toga, mikrobiljke ne sadrže puno kalorija, te se i sa tog aspekta pokazuju izuzetno dobrim u dijeti. U mikrobiljkama se nalazi i nizak nivo ugljenih-hidrata i masti, ali zato je većina njih bogata vlaknima, poput, recimo, mungo pasulja, amaranta ili brokolija.

U oblasti mikrobiljaka nema puno istraživanja, ali ono što postoji je dragoceno jer pokazuje da su one „super hrana budućnosti“. Godine 2012. jedna od studija koja je sprovedena je pokazala da je mikrobilje superiornija i zdravija vrsta biljaka u odnosu na odraslo bilje iste vrste.

Najbolje vrste mikrobilja

Za kraj pomenućemo vam koje su to vrste mikrobiljaka koje vam najbolje mogu pomoći u borbi protiv viška kilograma:

 • Crveni kupus je prema pomenutom istraživanju apsolutni pobednik među mikrobiljkama. Sadrži šest puta više koncentracije vitamina C u odnosu na odraslu biljku, 400 puta više vitamina E i 60 puta više nivoa vitamina K. Utiče i na smanjenje nivoa holesterola u krvi i poboljšava varenje.
 • Japanska rotkvica (daikon) od svih mikrobiljaka je najbogatija vitaminom E i dobar je izvor gvožđa i magnezijuma. Ova vrsta rotkvice pomaže u detoksikaciji organizma i poboljšava varenje.
 • Brokoli spada među mikrobilje izuzetno bogato hranljivim vlaknima, a osim toga sadrži i vitamine C i K, a i uspešan je u smanjujenju rizika od nastanka dijabetesa.
 • Amarant je najbogatiji vitaminom K, ali je obogaćen i vlaknima. Takođe, za amarant je specifično i da ne sadrži gluten.

Važno je napomenuti da ovaj tekst nema za cilj da vam umesto nutricioniste preporuči plan ishrane koji je prilagođen vašem telu ili da vam sugeriše da trening nije potreban ukoliko koristite mikrobilje u ishrani.

Naprotiv, želeli smo da vam još jednom ukažemo na prednosti mikrobiljaka i zašto je važno da postanu deo vaše svakodnevne ishrane, a te prednosti su univerzalne, bez obzira na specifičnosti vašeg organizma. Nastojali smo da vam pokažemo da trening bez zdravih obroka ne znači mnogo, ali ni obrnuto – nećete biti zadovoljni svojim telom ako se, pored dijete, ne bavite i fizičkom aktivnošću.

U ishrani, kao i u životu, sve je stvar dobrog balansa. Konzumiranjem mikrobilja taj balans ćete svakako ostvariti, a vaše telo će vam sigurno biti zahvalno.

Ostali članci

Šta su klice i koja je njihova uloga u zdravoj ishrani?

Šta su klice i koja je njihova uloga u zdravoj ishrani?

Odlučili ste da svoju ishranu obogatite namirnicama koje su bogate kvalitetnim nutritijentima, a niste sigurni kako da ona bude raznolika a učinkovita? Za to imamo rešenje! Predstavili smo vam raskošne prednosti mikrobilja, a sada želimo da vas upoznamo sa još jednom...

opširnije
Najvažnije razlike između klica i mikrobilja

Najvažnije razlike između klica i mikrobilja

U nekoliko prethodnih tekstova upoznali smo se sa osnovnim karakteristikama mikrobilja, proverili da li je mikrobilje zdravo i uverili se zašto bi ga trebalo uključiti u svakodnevnu ishranu, čime smo zaokružili celinu koja...

opširnije
5 najboljih načina kako koristiti mikrobilje u ishrani

5 najboljih načina kako koristiti mikrobilje u ishrani

Sad kad smo uveliko zašli u teme o mikrobilju i upoznali vas sa tim koliko je ono zdravo i koje sve prednosti pruža po vaše zdravlje kada ga uključite u ishranu, rešili smo da vam u ovom tekstu ukažemo na praktičnu vrednost mikrobilja. Drugim rečima, pokazaćemo vam...

opširnije

3 Komentari

 1. Marko

  Da li cete praviti neke planove ishrane ili nesto slicno vezano za ovu temu?
  pozdrav

  Odgovori
  • Zeleni Zalogaj

   Poštovani Marko, nemamo u planu da pravimo planove ishrane, onakav kakav prave nutricionisti. Ali imamo u vidu još sličnih tema kao što je ova, a koje se odnose na uključivanje mikrobilja u ishranu i kombinovanje sa različitim jelima, jer kakav god plan ishrane da Vam je preporučen ili ga sami napravite, mikrobilje se odlično uklapa u svaki plan.

   Odgovori
 2. Gordana

  Jedino sto zaista pravi efekat kod mrsavljenja jeste kalorijski deficit. Unosite istu kolicinu kalorija koju god hranu da jedete ako racunate, MEDJUTIM, poenta povrca je da kad pojedete odredjene kalorije se osecate dobro, da vase telo iskoristi nesto hranljivo, da ne budete gladni i slicno.

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pin It on Pinterest