Značajne razlike između kotiledona i pravih listova

od strane feb 18, 20211 Komentar

Neka od najčešće postavljanih pitanja koja ljudi koji se interesuju za mikrobilje postavljaju su upravo „šta su kotiledoni“ i „šta su pravi listovi“ (engl. true leaves). Uzgajivači mikrobilja često zaboravljaju da objasne nejasne termine kojima se služe, što ume da dovede do toga da ljudima koji se susreću sa mikrobiljem takva terminologija zvuči previše komplikovano, samim tim i odbojno.

Međutim, činjenice su prilično jednostavne za objasniti. Zbog toga smo odlučili da vam ukažemo na najznačajnije razlike između kotiledona i pravih listova. Nadamo se da ćemo ovim člankom uspeti da vam razjasnimo ove pojmove.

Šta su kotiledoni?

Delovi mikrobiljke su centralna stabljika, kotiledoni i, u zavisnosti od vrste, ponekad i prvi par veoma mladih pravih listova. Kotiledoni su prvi listovi koji izbijaju iz zemlje kada se biljka razvije. U zavisnosti od vrste mikrobiljke može da se razvije jedan kotiledon (monokotiledone) ili par kotiledona (dikotiledone). Većina mikrobiljaka koje mi uzgajamo su dikotiledone.

Kotiledoni su zelene boje i najčešće okrenuti ka gore.

Šta su pravi listovi?

U drugoj fazi rasta, nakon što se biljka dovoljno razvije, razvijaju se i prvi pravi listovi. Pravi listovi su manja verzija onoga što bi listovi odrasle biljke trebalo da budu i pojavljuju se između para kotiledona. Kada izrastu, nesumnjivo je da, zahvaljujući hlorofilu, vrše fotosintezu neophodnu za obezbeđivanje energije za dalji rast i razvoj biljke.

Kada se bere mikrobilje?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje nam postavljate. Međutim, nema jedinstvenog odgovora.

Odgovor zavisi od vrste samih biljaka. Većina mikrobiljaka se bere pre nego što se pojave prvi pravi listovi, kao što su brokoli, rotkvice, rukola, cvekla i druge. Ostale vrste mikrobilja, kao što su bosiljak i grašak, spremne su za upotrebu tek nakon pojave prvih pravih listova.

Koja je razlika između kotiledona i pravih listova?

Počnimo od vizuelne razlike i razlike u teksturi. Listovi kotiledona obično su glatki, ovalnog, jednostavnog oblika. Pravi listovi su vaskularni i obično reckavi na krajevima.

Još jedna razlika je u funkciji koju vrše. Kotiledoni su, na neki način, rezervoar hrane i energije mladoj biljci dok se ne razviju prvi pravi listovi koji zatim preuzimaju ulogu snabdevača energijom.

Glavna razlika između kotiledona i pravih listova, koja je značajna za korisnike mikrobilja, je u ukusu. Ukus mikrobilja mnogo je intenzivniji kada su u pitanju pravi listovi. Ovo pogotovo važi kada je u pitanju začinsko mikrobilje, kao što su bosiljak i peršun.

Negde između izraslih kotiledona i prvih pravih listova, nalazi se ono što mi nazivamo mikrobiljem. Ukoliko vas je ovaj članak zaintrigirao za dalje razvijanje interesovanja prema mikrobilju, predlažemo vam da pratite naš blog. Naravno, ako poželite da ga uvrstite u ishranu zbog svih blagodeti koje ono donosi, posetite našu onlajn prodavnicu u kojoj možete pronaći preko 20 vrsta mikrobiljaka.

Ostali članci

Šta su klice i koja je njihova uloga u zdravoj ishrani?

Šta su klice i koja je njihova uloga u zdravoj ishrani?

Odlučili ste da svoju ishranu obogatite namirnicama koje su bogate kvalitetnim nutritijentima, a niste sigurni kako da ona bude raznolika a učinkovita? Za to imamo rešenje! Predstavili smo vam raskošne prednosti mikrobilja, a sada želimo da vas upoznamo sa još jednom...

opširnije
Najvažnije razlike između klica i mikrobilja

Najvažnije razlike između klica i mikrobilja

U nekoliko prethodnih tekstova upoznali smo se sa osnovnim karakteristikama mikrobilja, proverili da li je mikrobilje zdravo i uverili se zašto bi ga trebalo uključiti u svakodnevnu ishranu, čime smo zaokružili celinu koja...

opširnije
5 najboljih načina kako koristiti mikrobilje u ishrani

5 najboljih načina kako koristiti mikrobilje u ishrani

Sad kad smo uveliko zašli u teme o mikrobilju i upoznali vas sa tim koliko je ono zdravo i koje sve prednosti pruža po vaše zdravlje kada ga uključite u ishranu, rešili smo da vam u ovom tekstu ukažemo na praktičnu vrednost mikrobilja. Drugim rečima, pokazaćemo vam...

opširnije

1 Komentar

  1. Lejla

    Tesko je proceniti taj momenat transformacije, ako niste strucnjak 🙂

    Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pin It on Pinterest