Šta su klice i koja je njihova uloga u zdravoj ishrani?

od strane maj 21, 20220 Komentara

Odlučili ste da svoju ishranu obogatite namirnicama koje su bogate kvalitetnim nutritijentima, a niste sigurni kako da ona bude raznolika a učinkovita? Za to imamo rešenje!

Predstavili smo vam raskošne prednosti mikrobilja, a sada želimo da vas upoznamo sa još jednom super-hranom koja će vašu ishranu učiniti još više raznolikom i zdravom!

Klice (engl. sprouts) su, najprostije rečeno, proklijala semena. One predstavljaju osnovu iz koje se mlada biljka dalje razvija. Klice su istinski izvor čiste energije i sjajan rezervoar svih glavnih vlakana, vitamina i enzima koji su potrebni ljudskom telu za dobro zdravlje.

U ovom članku rešili smo da vas upoznamo sa klicama i da vam predstavimo ključne dobrobiti koje pružaju po zdravlje. Verujemo da će vam njihovi ogromni i brojni benefiti biti razlog više da ih uvrstite u svoju ishranu i tako unapredite kvalitet svog zdravlja!

Kako klice toliko doprinose zdravlju?

Klice su, kao i mikrobilje, poznate i kao „čudo od hrane“ zbog mnogobrojnih blagodeti kojima doprinose zdravlju!. Već gotovo pet milenijuma su sastavni deo kineske kuhinje, čemu svedoči i činjenica da su ih kineski lekari preporučivali za lečenje mnogih bolesti. Mnogo je blagodeti kojima klice doprinose zdravlju.

Dokazano je u praksi da klice poboljšavaju varenje. Već ubrzo nakon što počnete aktivno da ih primenjujete u ishrani, primetićete da su vam ubrzale metabolizam. Njihovi enzimi se ponašaju kao probiotik i hrane „dobre“ bakterije u crevnom traktu, time doprinoseći pravilnom razvoju crevne flore i digestivnog sistema, smanjujući nadutost i gasove. Pored toga, njihov sastav neobično je bogat kvalitetnim dijetalnim vlaknima.

Konzumiranje klica dijabetičarima doprinosi smanjenju nivoa šećera u krvi. Ovo se događa zbog toga što klice sadrže manji nivo ugljenih hidrata, što doprinosi regulaciji insulina u krvi. Ovakav nutritivni sadržaj pospešuje zdravlje srca, povećava količinu „dobrog“ holesterola u krvi i smanjuje broj triglicerida i „lošeg“ holesterola. Klice biljaka kao što su brokoli i spanać često se preporučuju dijabetičarima zbog svog obilja vlaknima.

Istraživanja su pokazala da uključivanje klica u redovnu ishranu nosi ogromnu i mnogostruku korist. Klice su nutritivna bomba koja, ne samo da podstiču izbacivanje toksina, nego i jača imuni sistem, blagotvorno deluje na metabolizam, upale i prehlade, a neka istraživanja potvrđuju da imaju čak i antikancerogeno dejstvo.

Klice su nutritivno izobilje!

Kada seme isklija, njegova nutrititvna vrednost poveća se i do pet puta u odnosu na period pre klijanja! Proklijalo seme sadrži vitamine B, C, E i provitamin A, proteine i enzime za varenje masti i ugljenih hidrata. Klice su izvrstan izvor minerala, poput kalcijuma (Ca), kalijuma (K), magnezijuma (Mg), fosfora (P), a sadrže i β karotenoide, što ih čini blagom punim vrednih nutritivnih svojstava koji pozitivno deluju na zdravlje.

Vitaminski sadržaj nekih žitarica i mahunarki značajno se uvećava nakon klijanja biljke. Klice su izuzetno bogate vlaknima, koja su bitna za metaboličke procese i mršavljenje, budući da se vezuju za masti i toksine u telu i podstiču njihovo eliminisanje iz organizma.

One su pored svega ovoga, još bogate i kvalitetnim masnim kiselinama i amino-kiselinama. Pri klijanju, proteini u semenu se razlažu na svoje osnovne amino-kiseline, što ih čini lakšim za konzumaciju.

Kako da klice iskoristite u ishrani na najbolji način?

Uključivanje klica u redovnu ishranu značajno je dobilo na popularnosti poslednjih godina i za njima vlada ogromna potražnja na tržištu. Zbog svoje hranljivosti i omogućavanja lakog varenja, one nisu samo deo egzotičnih jela, već se lako mogu iskoristiti u pripremi različitih salata i zdravih napitaka, poput smutija ili šejkova.

Klicama na veoma zdrav način možete obogatiti svakodnevni jelovnik. Mogu da se konzumiraju sveže ili termički obrađene, kao dodatak supama, jelima od mlevenog mesa. Zbog svojih bogatih svojstava i interesantnog ukusa, klice u jelima mogu da zamene luk ili gljive. Njihova uloga je zadivljujuće višenamenska i donosi raznovrsnost ukusa, kao i mnogo prednosti po zdravlje.

Klice i mikrobilje

Jedna od najčešćih zabuna koje se stvaraju kod korisnika jeste razlika klica u odnosu na mikrobilje, budući da su podjednako bogate izuzetno zdravim nutritivnim sadržajem. Ipak, važno je da naglasimo da klice i mikrobilje nisu isto.

I klicama i mikrobiljkama zajedničko je to da nisu dostigle stadijum odrasle biljke. Ipak, među njima postoje i značajne razlike.

Kada govorimo o sličnostima, njihova nutritivna vrednost je impozantna i blagotvorno deluju na imunitet. Jedno od poznatih zdravih svojstava i klica i mikrobilja je to što usporavaju vidljive procese starenja. Na primer, klice pšenice bogate su vitaminom E, što pozitivno utiče na zdravlje kože.

Mikrobilje i klice su zaista višenamenska hrana i višestruko su korisne, upravo zato što su zdrave, ukusne i jeftine. Pored svih svojih kvalitetnih svojstava, lepo izgledaju i kao dekoracija raznih jela.

Sigurni smo da smo vam dosta pomogli da se uverite u to da uvođenje ovih magičnih namirnica – klica i mikrobilja u ishranu može na najbolji način obogatiti vašu trpezu i doneti mnogobrojne prednosti po kvalitet vašeg zdravlja.

Posetite našu web prodavnicu i obezbedite mikrobolje po svom ukusu!

Ostali članci

Najvažnije razlike između klica i mikrobilja

Najvažnije razlike između klica i mikrobilja

U nekoliko prethodnih tekstova upoznali smo se sa osnovnim karakteristikama mikrobilja, proverili da li je mikrobilje zdravo i uverili se zašto bi ga trebalo uključiti u svakodnevnu ishranu, čime smo zaokružili celinu koja...

opširnije
5 najboljih načina kako koristiti mikrobilje u ishrani

5 najboljih načina kako koristiti mikrobilje u ishrani

Sad kad smo uveliko zašli u teme o mikrobilju i upoznali vas sa tim koliko je ono zdravo i koje sve prednosti pruža po vaše zdravlje kada ga uključite u ishranu, rešili smo da vam u ovom tekstu ukažemo na praktičnu vrednost mikrobilja. Drugim rečima, pokazaćemo vam...

opširnije
Značajne razlike između kotiledona i pravih listova

Značajne razlike između kotiledona i pravih listova

Neka od najčešće postavljanih pitanja koja ljudi koji se interesuju za mikrobilje postavljaju su upravo "šta su kotiledoni" i "šta su pravi listovi" (engl. true leaves). Uzgajivači mikrobilja često zaboravljaju da objasne nejasne termine kojima se služe, što ume da...

opširnije

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pin It on Pinterest