Top 5 razloga zašto uključiti mikrobilje u svakodnevnu ishranu

od strane apr 1, 20200 Komentara

„Zdravlje na usta ulazi.“ Narodna poslovica

Koliko smo samo puta čuli ili pročitali ovu izreku, ali čini se da joj ne pridajemo baš puno pažnje. Bez obzira na to što nutricionisti preporučuju raznovrsnu ishranu bogatu svim potrebnim organskim nutritijentima, u današnje vreme kada živimo užurbanim životima, kada nam dani imaju premalo sati da bismo sve stigli da obavimo, logičnim sledom okolnosti i hrana je postala brza (fast food, minut pire,…). Odakle mi vremena u 24 časa koje ću izdvojiti na to da biram šta i gde od hrane kupujem, da svaki dan spremam raznovrsne i zdrave obroke, pa znaš li ti uopšte koliko košta ta takozvana zdrava hrana!

Ako ste prepoznali ironiju u prethodnoj rečenici, nastavite da čitate ovaj tekst. A vi koji niste, pogotovo je vama korisno da pročitate ono što sledi – jer uključivanje mikrobilja u svakodnevnu ishranu niti iziskuje puno vremena, niti puno novca, a povrh svega pruža mnogobrojne zdravstvene blagodeti po naše zdravlje.

U prethodnom postu pisali smo o tome da li je mikrobilje zdravo, a u nastavku pročitajte u čemu se konkretno ogleda njihov zdravstveni značaj i razloge zbog kojih ih treba uključiti u svakodnevnu ishranu.

1. Bogato je nutritijentima

Mikrobilje sadrži sve vitamine i minerale kao i odrasle biljke iste vrste, međutim u manjem proizvodu se nalazi mnogo veća koncentracija (mikropovrće bogato je vitaminima C, E i K, karotenoidima i mineralima (Mg, Ca, K,…), i to čak oko 10 puta više u poređenju sa istim vrsta odraslog povrća). Prema tome, dnevno nam je potrebno da unosimo mnogo manje količine mikrobilja da bismo zadovoljili dnevne potrebe za različitim vitaminima, nego što bi bilo potrebno konzumacijom odraslog povrća (npr. 15g mikropovrća zelene rotkvice zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom E, 41g mikropovrća crvenog kupusa za vitaminom C,…).

2. Mikrobilje jača imuni sistem

U vezi sa prethodnim razlogom, proizlazi da je mikrobilje, zbog svog bogatog nutritivnog sastava, dobro oružje i u borbi da ojačamo svoj imuni sistem. U periodu gripa i prehlade, a pogotovo sad kada vlada pandemija novog tipa korona virusa (COVID-19), od izuzetne je važnosti da očuvamo i poboljšamo imuni sistem.

Oduvek se kao odbrana od gripa preporučivao povećan unos vitamina C. Uvrstite i mikrobilje na listu namirnica bogatih vitaminom C koje ćete koristiti kao štit za odbranu zdravlja, poput crvenog kupusa, rotkvice, kelja i drugih. Jer, recimo, mikrobiljka crvenog kupusa ima oko 6 puta više koncentracije vitamina C u odnosu na istu vrstu odrasle biljke.

Radi ojačanja imunog sistema, neće biti na odmet ni da napravite obrok salatu od mikrobilja ili da koristite mikrobilje kao prilog uz glavno jelo.

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti

U mnogim državama je infarkt miokarda vodeći uzrok smrti među ljudima. Uključujući mikropovrće u ishranu, naravno, uz eventualne preporuke lekara, smanjujete rizik da postanete deo te statistike. Ovo zbog toga što je povrće uopšte karakteristično po tome što smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Isto važi i za mikropovrće, a imajući u vidu prvi razlog sa ove liste, moguće je da ima i veći uticaj od običnog povrća.Jedan od problema koji vodi srčanim bolestima je visok krvni pritisak, a naučnici tvrde da konzumiranje biljnih proizvoda bogatih vlaknima i vitaminom K vodi njegovom snižavanju.

Zato preporučujemo cveklu i rukolu, kao mikropovrće bogato vitaminom K, a svom mikrobilju uopšte svojstveno je da je bogato vlaknima. Osim toga, istraživanja pokazuju i da se mikrobiljka crvenog kupusa dobro pokazala, te da utiče i na smanjenje holesterola, a pomaže i kao deo dijete kada želite da smanjite kilograme.

4. Smanjuje rizik od hroničnih bolesti

Različite studije pokazuju da konzumiranje voća i povrća vodi smanjenju rizika od nastanka hroničnih bolesti, poput kancera, dijabetesa, kardiovaskularnih, bolesti digestivnog trakta i drugih. Ovo se naravno odnosi i na mikrobilje, odnosno mikropovrće. Za mikrobilje je karakteristično da je bogato antioksidantima različitih vrsta, karotenoidima, polifenolima i drugim jedinjenjima, za koja je poznato da imaju značajnu ulogu u borbi protiv hroničnih bolesti. U vezi sa smanjenjem rizika od nastanka kancera, dragoceno je istraživanje[1] koje je objavljeno u časopisu Future of Oncology, a koje je pokazalo da se u mikropovrću brokolija nalazi sulforafan, jedinjenje koje ima sposobnost da mapira ćelije kancera.


[1] Li Y, Zhang T, Targeting cancer stem cells with sulforaphane, a dietary component from broccoli and broccoli sprouts, objavljeno 2013, dostupno na internetu.

5. Jednostavnost, niski troškovi i široka upotreba

Na kraju, vredno je spomenuti i kako se mikrobiljke uzgajaju, a što takođe predstavlja jedan od njihovih zdravstvenih benefita. Mogu se uzgajati tokom cele godine, ali uvek u kontrolisanim uslovima, bez upotrebe pesticida ili drugih hemikalija, a i beru se već nakon 7 do 20 dana, što je relativno kratak period da bi se razvili štetni mikroorganizmi.

Ako se odlučite da ih sami uzgajate, veoma su zahvalne – ne zahtevaju puno prostora, početnih ulaganja, niti oduzimaju previše vremena. Ako ste se ipak odlučili da ih kupite, nećete ni tad pogrešiti – uzgajaju se na gore opisani način, a kupovina finalnog proizvoda ne iziskuje puno novca.

Korišćenje mikrobilja u ishrani omogućava vam da koristite čitavu lepezu biljaka različitih boja i izgleda. Specifičnih ukusa i tekstura poboljšavaju ukus svakog vašeg jela. Odavno se već mikrobilje ne koristi samo kao dekoracija u ishrani, već kao njen sastavni deo – možete ih koristiti u supama, čorbama i potažima, zatim u hamburgerima (ako ne možete bez brze hrane), sendvičima i palačinkama, u različitim dezertima, kao obrok salate ili kao prilog salate, u pravljenju smutija i drugih zdravih napitaka, kao i na još mnogo načina.

Nama je već odavno ovih 5 razloga više nego dovoljno da se prepustimo čarima mikrobiljaka. A nadamo se da smo i vama uspeli da približimo njihov značaj. Vaše je samo da pustite mašti na volju kako i u kojoj kombinaciji ćete ih koristiti u ishrani, a očuvanje i poboljšanje svog organizma i zdravlja ostavite mikrobilju – telo će vam sigurno biti zahvalno.

Ostali članci

Šta su klice i koja je njihova uloga u zdravoj ishrani?

Šta su klice i koja je njihova uloga u zdravoj ishrani?

Odlučili ste da svoju ishranu obogatite namirnicama koje su bogate kvalitetnim nutritijentima, a niste sigurni kako da ona bude raznolika a učinkovita? Za to imamo rešenje! Predstavili smo vam raskošne prednosti mikrobilja, a sada želimo da vas upoznamo sa još jednom...

opširnije
Najvažnije razlike između klica i mikrobilja

Najvažnije razlike između klica i mikrobilja

U nekoliko prethodnih tekstova upoznali smo se sa osnovnim karakteristikama mikrobilja, proverili da li je mikrobilje zdravo i uverili se zašto bi ga trebalo uključiti u svakodnevnu ishranu, čime smo zaokružili celinu koja...

opširnije
5 najboljih načina kako koristiti mikrobilje u ishrani

5 najboljih načina kako koristiti mikrobilje u ishrani

Sad kad smo uveliko zašli u teme o mikrobilju i upoznali vas sa tim koliko je ono zdravo i koje sve prednosti pruža po vaše zdravlje kada ga uključite u ishranu, rešili smo da vam u ovom tekstu ukažemo na praktičnu vrednost mikrobilja. Drugim rečima, pokazaćemo vam...

opširnije

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pin It on Pinterest